Алекс Хвостенко

Алекс Хвостенко

Снимка Алексей Хвостенко (photo Rosina Hvostenko)

Shanko Hvostenko

  • Дата на раждане: 14.11.1940 г.
  • Възраст: 64 г.
  • Дата на смърт: 30.11.2004 г.
  • Националност: Русия

Биография

Руският поет авангард, автор на песни, който е художник. Публикувано от повече от 100 песни и няколко пиеси, в съавторство с Анри Волохонским (под общия псевдоним А. Х Век).

Алекс Хвостенко е роден на 14 ноември 1940 г. в Свердловске. От детството си е живял в Ленинград. Учи в Ленинградском института за театър, музика и кино. През 1963 г. е създадена литературна група «Верпа». Мотото на «Верпы» е взета от «Телемского Абатство», Изм: «Всеки прави това, което иска». През 1965 г. публикува в да бъдат публикувани самостоятелно първата си книга «Подозритель». От 1966 г. влиза в сдружение «Хеленуктов».

През 1968 г. Хвостенко се премества в Москва, и става активен деец митрополит артистичен ъндърграунд. Създава минималистскую стихотворение «Аз живея в Измайловском зверинце». Пише картини, създава и подпольно публикува стихове и песни. Хвостенко е първият изпълнител на песента «Град на златото» на думите на Анри Волохонского и музика на Владимир Вавилова, след това прозвуча в изпълнение на Борис Гребенщикова във филма С. Соловьов, «Асса». Властта обвинява поет в тунеядстве и му предлагат или експулсиране от страната, или арест. Хвостенко избира първото.

През 1977 г. Хвостенко эмигрирует във Франция, където заедно с Владимир Марамзиным започва да издава вестник «Ехо». През 1989 г. се отстранява заедно с група «Митьки» във филма «Митьки в Париж». Заедно с Владимир Дебел, Константин Борови и Игор Холиным участва във фестивала авангард в Тарасконе. (наказателни «Транстарасконщина» Вивризм Париж, 1989). През 1991 г. в Москва и в Париж излиза колекция на «Черен квадрат» (Константин Кедри, Хенри Сапгир, Алекс Хвостенко, Слава Лен; с предговор от К Кедрова).

От средата на 1990-те години изнася концерти и пуска албуми в Русия. По-специално, записва няколко албума с група «АукцЫон». През април 2004 г. получава руски паспорт и руско гражданство. На литературната вечер в музея «20 години ДООСа» официално приема титлата «Приятел ДООСА» — «ОТ всичко, което се прави сега в поезията, ми е най-близо ДООС».

Алекс Хвостенко е починал на 30 ноември 2004 г. в московска болница № 61.

Дискография

1982 — Сбогом със степью

1990 — Парижките сейшена

1992 — Кана вино (Опашка и Аукцыон)

1995 — Наемател на върха (Опашка и Аукцыон)

1995 — Опит на чужди творчески процес

1995 — Париж — Санкт-Петербург (Опашка — Monika — Аукцыон)

1997 — Нощни фенери (или Опашката от Кузьмы) (Основна част от песните са записани през 1981 г., Преиздаден през 2004 година в оригиналния си вид, наречен Последната малина)

1998 — Говорящите птиците (Опашката, Давшан и Камил)

2000 — Три песни старец/Полихронион (Алекс Хвостенко, Камий Чалаев, Анри Волохонский)

2001 — Утре потоп (Опашка и Герасимов)

2001 — Верпования (изпълненията 1992 г., с «Аукцыоном»)

2002 г. — Репетиция

2004 — гробница-live (Опашка и deГенераторс)

2004 — Вода и пяна (Khvosst & Вадим Михайлюк

2005 — Опашката и Рекшан в Монмартър. Квартирник от Кирил и Анна (Опашка и Рекшан)

2008 — Дъжд от мечти (Волохонский, Хвостенко, Федоров, Вълци)

Понравилась статья? Поделиться с друзьями:
Добавить комментарий

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: