Шърли Джаксън

Снимка на Шърли Джаксън (photo Shirley Jackson)

Shirley Jackson

  • Година на раждане: 1916
  • Възраст: 49 години
  • Място на раждане: Сан Франциско, САЩ
  • Годината на смъртта: 1965
  • Националност: САЩ Страници:

Биография

Шърли Джаксън е родена през 1916 г. в Сан Франциско.

През 1940 г. получава бакалавърска степен по изкуства в Сиракузском университета. По време на следването Джаксън се запознала с бъдещия си съпруг, Стенли Едгар Хайманом, по-късно известен литературен критик. Те се заселили в Северна Беннингтоне през 1945 г. Там Джаксън е родила четири деца, на които е посветила две пълни светло чувство за хумор на романа «Животът сред диваци» (1953) и «Взращивая демони» (1957). Тези творби са силно контрастират в тон с други произведения на изкуството, основна тема на които са станали злото и мрака, които се крият под повърхността на ежедневния и скучен живот.

Сред тези творби принадлежи на най-известният разказ на Шърли Джаксън «Лотарията» (http://www.classicshorts.com/stories/lotry.html), който бе публикуван през 1948 г. в списание «Ньюйоркер». Тази история предизвика порой от писма от ядосани на читателите.

Шест завършени романи Джаксън, особено на «Призраци в къщата на хълма» (1959) и «Ние винаги сме живели в крепостта» (1962), което още повече затвърждава репутацията си майстор на готическата проза и психологически саспенса.

През 1965 г. Шърли Джаксън почина в съня си, поради спиране на сърцето. Вече след смъртта му, С. Д. Хаймън публикува книга, в която били включени и глави от неоконченного романа на Од Джаксън, няколко истории (включително известната история «на Луиз, моля се връщай у дома») и три на словото, изречено писател на нейните творчески семинари.

Библиография:

* 1948 г. – романът «Пътят през стената» (The Road Through the Wall)

* 1949 – сборник с разкази «Лотария» и други истории»

* 1951 – роман «Вешальщик» ( Hangsaman )

* 1953 – роман «Живот сред диваци» (Life Among the Savages)

* 1954 – роман «bird’ s nest» (The Bird ‘ s Nest)

* 1956 – роман «Магьосничество в село Салем» (The Witchcraft of Salem Village)* 1957 – роман «Взращивая демони» (Raising Demons)

* 1958 – роман «Слънчев часовник» (The Sundial)

* 1959 – романа «Призраци в къщата на хълма» (The Haunting of Hill House)

* 1962 – роман, «Ние винаги сме живели в крепостта» (We Have Always Lived in the Castle)

* 1963 – сборник с разкази «9 магически желания» (9 Magic Wishes)

* 1966 – сборник с разкази «Магията на Шърли Джаксън» (The Magic of Shirley Jackson )

* 1968 г. – сборник «Ела с мен : глава на романа, 16 истории и три лекции» (Come along with Me: Part of a Novel, Sixteen Stories, and Three Lectures)