Стефан Грабинский

Снимка на Стефан Грабинский (photo Stefan Grabinski)

Stefan Grabinski

  • Дата на раждане: 25.02.1887 г.
  • Възраст: 49 години
  • Място на раждане: Печка-Струмиловой, Полша
  • Дата на смърт: 12.11.1936 г.
  • Гражданство: Полша

Биография

Стефан Грабинский – полски писател, работил е в жанра на «хоррор», е роден на 25 февруари 1887 г. в град Печка-Струмиловой.

Стефан Грабинский – полски писател, работил е в жанра на «хоррор», е роден на 25 февруари 1887 г. в град Печка-Струмиловой. Това баща му е бил обиколен съдия, а майка му дава уроци по игра на пиано. През 1905 г. Грабинский влезе във Львовский университет. Там той изучава класическа филологию и польскую литература. През 1909 г. Грабинский под псевдонима Станислав Жальны издаде първия си сборник с разкази.

През 1910 г. Грабинский завършва университета и започва преподаване. Той е живял и работил, работил в Лвов (1910-1914), Виена (1914-1915) и Перемышле (1917-1920).

През 1927 г. е писател пътува до Италия, през 1929 – в Румъния, през 1931 г. се дължи на прогресивното туберкулоза Грабинский подаде оставка и се установява в Бржуховице (Лвов региона).

Най-известният цикъл разкази на писателя «Демон на движението» излезе през 1919.

Грабинский умира от туберкулоза на 12 ноември 1936 . в Лвов.

Библиография

* 1918 – В розов хълм (на наказателни разкази)

* 1919 – Демон движение (на наказателни разкази)

* 1920 – Луд пътник (наказателни разкази)

* 1922 – Невероятна история (наказателни разкази)

* 1922 – Книга на огъня (на наказателни разкази)

* 1924 – Саламандър (роман)

* 1926 – Сянка Бафомета (роман)

* 1928 – Манастир и морето (роман)

* 1930 – Страст (на наказателни разкази)

Също перу Грабинского принадлежат пиеси «Тъмните сили» и «Ден на вси светии».