Том Шарп

Снимка на Том Шарп (photo: Tom Sharp)

Том Sharp

  • Дата на раждане: 30.03.1928 г.
  • Възраст: 85 години
  • Място на раждане: Лондон, Великобритания
  • Дата на смърт: 06.06.2013 г.
  • Националност: Великобритания

Биография

Английски писател-сатирик.

Том Шарп е роден в Лондон на 30 март 1928 г. Завършва Пембрук-колеж в Кеймбридж, през 1951 г. бил призован в армията, в морската пехотата, и се озова в Южна Африка. След края на военната си служба Е Шарп остана в южна АФРИКА, където се занимава с социална работа и преподаване в Натал, но през 1961 г. е депортирован. Престой в южна АФРИКА е вдъхновена от романите на Riotous Assembly (1971) и Indecent Exposure (1973, в руски превод — «Обида на морала»).

От 1963 г. до 1972 години Е Шарп преподава история в Колежа по изкуства и технологии в Кеймбридж, което е отразено в неговата поредица романи за Уилте — Wilt (1976, «Уилт»), The Wilt Alternative (1979, «Уилт непредсказуем»), Wilt on High (1985, «Звезден час Уилта»), Wilt in Nowhere (2004).

Романи на Том Шарп представлява горчив сатиру на апартейд (Riotous Assembly, Indecent Exposure («Обида на морала»)), на британската образователна система (серия за Уилте), снобизъм (Ancestral Vices, пъбовете porterhouse Blue («Нов баланс в Покерхаусе»), Grantchester Grind), света на литературата (The Great Pursuit («Бой намерение»)), на политически екстремизъм, политкорректность, бюрокрацията и глупост като цяло. Том Шарп често пародирует език и стил на други автори.

Книги на Том Шарп са преведени на много езици, включително на руски.

От 1995 г., Том Шарп живее в Лафранке, малък град в Коста Брава.

Роман Blott on the Landscape («Блотт в помощ») е экранизирован на би би си през 1985 г. под формата на сериал от 6 серии с — Джеральдиной Джеймс, Джордж Коулом и Дейвид Сушата в главните роли, автор на сценария е Малкълм Бредбъри.

Малкълм Бредбъри е автор на сценария четырехсерийного филм по роман пъбовете porterhouse Blue («Нов баланс в Покерхаусе») с Дейвид Джейсън, Иэном Ричардсоном и Гриффом Райзом Jones в главните роли.

Филмът «Уилт» сценарист Андрю Маршал и Дейвид Ренвика с Тебешир Смит, Гриффом Райзом Джоунс, Алисън Стидмен и Диана Паспорта в главните роли е заснет през 1989 година.

Библиография

Riotous Assembly (1971)

Indecent Exposure (1973, «Обида на морала»)

Пъбовете porterhouse Blue (1974, «Нов баланс в Покерхаусе»)

Blott on the Landscape (1975, «Блотт в помощ»)

Wilt (1976, «Уилт»)

The Great Adventure (1977, «Далечен бой намерение»)

The Throwback (1978)

The Wilt Alternative (1979, «Уилт непредсказуем»)

Ancestral Vices (1980)

Vintage Stuff (1983)

Wilt on High (1985, «Звезден час Уилта»)

Grantchester Grind (1995)

The Midden (1996)

Wilt in Nowhere (2004)