Уилям Питър Блэтти

Снимка на Уилям Питър Блэтти (photo William Peter Blatty)

William Peter Blatty

  • Дата на раждане: 07.01.1928 г.
  • Възраст: 89 години
  • Място на раждане: Ню Йорк, САЩ
  • Националност: САЩ Страници:

Биография

Уилям Питър Блэтти е роден на 7 януари 1928 г . в Ню Йорк в семейство на имигранти от Ливан, изповядвани католичество. След като се дипломира от университета в Джорджтаун, където учи английска филологию, след което той получава титлата магистър, Блэтти постъпва на дипломатическа служба и отиде в Ливан.

В средата на 1950-те години, Блэтти реши изцяло се посвети на литературата. Той принадлежи на няколко романи, освен това Блэтти написал няколко сценарии за филми (някои в съавторство с Блейком Эдвардсом, автор на книгата «Розовата пантера»).

Най-известният роман Блэтти «Экзорсист» е създадена през 1971 г . Това е историята на обсебен 12-годишно момиче, история, белязан от вътрешни монологами герои, размышляющих за същността на вярата и отношението към нея на човека. Прототип на една от героини книга, която е актриса Шърли Макклейн. Самата актриса твърди, че на хартия корицата на книгата «Экзорсист», публикувана през 1971 г . издателство «Harper & Row», поставен снимка на дъщеря си Сашико (Sachiko).

В мемоарите си «Экзорсист – от романа до филма», Блэтти е уверил, че сюжета на филма предложи му бележка, тази през 1949 г . във вестник «Вашингтон Пост». Става дума за 14-годишно момче от град Mount Райнер, Мериленд, през който е извършено ритуал экзорсизма. Също Блэтти твърди, че за някои детайли на обреда, той е научил през същата година в часовете по история и текстологии на Новия Завет, които бяха предприети в университета на Джорджтаун. Но журналистите, които се опитват да намерят прототипи на героите «Экзорсиста», твърдят, че в Планината Райнер нищо подобно не се случи. Подобна история се случи в Гардън Сити, град, разположен в близост до Mount Райнер, но в представянето на Блэтти поведение одержимого и всички други свързани с това събитие, са значително преувеличени – плюене на момчето се превърна в брутална повръщане, треперене легла – в левитацию, охрипший глас се превърна в сатанинским глас.

«Экзорсист» бързо се превърна в бестселър. Общ тираж на романа е превишил 13 милиона копия. По-късно Блэтти написал сценарий за филм със същото заглавие. Постави филм на режисьора Уилям Фридкин. Филмът печели два «Оскар» – за най-добър сценарий и за най-добър звукооператорскую работа.

През 1983 г . Блэтти пише роман, «Легион», който е продължение на «Экзорсиста». Този роман и се превръща в основа за киносценария, по него е заснет филм «Экзорсист III».

Последната работа на Блэтти – киносценарии на приквелам «Экзорсиста» – «Экзорсист: начало» (2004)и «Dominion» (2005).

Кратка библиография

* 1960 – Как да се мине към messe, Джак? (роман)

* 1963 г. – Джон Голдфарб, моля те, върни се у дома! (роман)

* 1966 – Подмигни ми, убиецът на Кейн (роман)

* 1971 – Экзорсист (забраната за devil) (роман)

* 1972 – Экзорсист: последната чернова пиеси (киносценарий)

* 1973 – Аз велю им се сетите (автобиография)

* 1974 г. – Уилям Питър Блэтти за «Экзорсисте» — от романа до филма (документалната повест)

* 1978 – Осми конфигурация (роман)

* 1978 – Ако не са демони, там са и ангелите: разкази на Уилям Питър Блэтти за «Экзорсисте»

* 1983 – Легион (роман)

* 1996 – Демони пет, экзорсистов – нула. Мотора (роман)