Юхан Фалькбергет

Снимка Юхан Фалькбергет (photo Johan Falkberget)

Johan Falkberget

  • Дата на раждане: 30.09.1879 г.
  • Възраст: 87 години
  • Място на раждане: Рерус, Норвегия
  • Дата на смърт: 05.04.1967 г.
  • Гражданство: Норвегия

Биография

Норвежки писател.

Фалькбергет е роден на ферма Фалькбергет в долината на Ругельдален, в град Рерус. Син на миньор, самият той е работил в предприятието за добив на мед от 8 години. През 1891 г. започва да пише трилогията «Християни VI», публикувани много по-късно. През 1893 г. е сменил фамилното име с Лиллебаккен на Фалькбергет — от името на фермата, където той е живял (обичайна практика по това време). Първата му работа беше публикувана през 1902 година.

През 1906 г. той напуска мината и става редактор на вестник «Nybrott» в Ålesund. През 1908 г. се премества в Фредрикстад, където е работил като редактор на «Smaalenes Socialdemokrat», след като се премества в Kirkenes. От 1909 до 1922 година живее и работи предимно в Кристиании (сега Осло).

През 1922 г. се завръща в Рерус и се заселва във ферма Ratvolden, на 1 км от фермата Фалькбергет. Сега там се намира музей. През 1931-1933 г. представлява Норвежскую работна партия в Стортинге от фюльке Дои-Треннелаг.

През 1940 г. се премества в Швеция, за да избягат от нацистите по време на Втората световна война Швеция пазила неутралитет).

Работа Фалькбергета посветени на живота работници, селски културата, минното дело, реалистично описват трудния живот на миньори, техните бит. Първият му известен исторически роман «Четвъртият нощен залив» (Den fjerde nattevakt, 1923) е посветен на събитията от първата половина на XIX век, които се случват около мините в Рерусе. Следващия роман-трилогия «Християни VI» (Christianus Sextus, 1927-1935) за развитието на едноименната мина през 1720-те години. Действието на романа се появява в периода след края на Северната война (исторически паралел с течение на времето след края на Първата световна война, когато е бил написан роман).

Разказ «Бьярне» (Бярне, 1903), «Хаук Углеватн» (Hauk Uglevatn, 1906), «Черна планина» (Svarte Fjelde, 1907), «Жертва на огъня» (Brændoffer, 1917), включително и на исторически теми «Ели, дъщерята на Сиурда» (Илай Sjursdotter, 1913), «лов на мечка» (1919); тетралогия «Хляб нощи» (Nattens Brød, 1940-1959); сборник с разкази «Минеры» (Mineskud, 1908).

Библиография

1902 Når livskvelden kjem — Fortelji1903 Бярне — Et billede fra en fjellbygd

1905 Vaarsus — Fortælling

1905 Moseflyer — Skitser og sagn fra Dovrefjeld

1906 Hauk Uglevatn — Fortælling fra Dovrefjeld

1907 Svarte Fjelde — Fortælling

1908 Mineskud

1908 Ved den evige sne — I Fortælling

1909 Fakkelbrand

1909 Urtidsnat

1910 Vargfjeldet — Smaa fortællinger

1910 Nord i haugene — Eventyr

1911 Fimbulvinter

1912 En finnejentes kjærlighetshistorie

1912 Jutul-historier — Fortalt av ‘n Soplim-Tosten sjøl

1913 Илай Sjursdotter

1913 Eventyr. Nord i Haugene og Jutulhistorier

1914 Simen Mustrøen. Karikaturkomedie

1914 Av Jarleæt

1915 Lisbet paa Jarnfjeld

1916 Eventyrfjeld. Historier for barn

1916 Helleristninger. Historier fra fjeldet og jagten

1917 Brændoffer

1918 Rott jer sammen

1918 Sol. En historie fra 1600 tallet

1919 Barkebrødstider — Ne fortællinger

1919 Vidden — Fortællinger

1919 Bjørneskytteren

1920 Bør Børson — Olderdalens største sønn

1920 Byd lykken haanden eller da Johannes Mo løste rebusen

1920 Bør Børson jr.

1921 Naglerne. Eller jernet fra Norden og andre fortellinger

1923 Den fjerde nattevakt

1924 I Nordenvindens land

1925 Vers fra Rugelsjøen

1926 Anders Reitan. Og Liv virke 1826-1926

1927 Den ne Bør Børson jr.

1927 Christianus Sextus. De første geseller (CHRISTIANUS SEXTUS)

1928 Det høie fjeld

1928 Solfrid i Bjørnstu og de syv svende

1929 I forbifarten

1931 Christianus Sextus. I hammerens tegn (CHRISTIANUS SEXTUS)

1933 Der stenene taler

1935 Christianus Sextus. Tårnvekteren(CHRISTIANUS SEXTUS)

1936 I vakttårnet

1940 Nattens Brød. An-Magritt

1944 Runer på fjellveggen. Sagn og fortellinger

1946 Nattens Brød. Plogjernet

1948 I lyset fra min bergmannslampe

1952 Nattens Brød. Johannes

1959 Nattens Brød. Kjærlighets veier

1963 Jeg så dem —

1964 Vers fra Rugelsjøen og andre dikt